3 مهر 1403 0 65 مقالات .
انواع کابل شبکه و کاربرد آنها
انواع کابل شبکه و کاربرد آنها در شبکه مهم می باشند. بنابراین در این مقاله قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. کابل شبکه زیر ساخت تجهیزات شبکه را تشکیل می دهد. درواقع برای اتصال و انتقال داده ها و اطلاعات بین رایانه ها، روترها، سوئیچ ها استفاده می شوند. این کابل ها در اصل حامل یا رسانه ای هستند که داده ها از طریق آنها جریان می یابد.انواع مختلفی از کابل وجود دارد که معمولاً با شبکه های LAN استفاده می شود. در برخی موارد، یک شبکه فقط از یک نوع کابل استفاده می کند. و در شبکه دیگر از انواع مختلف کابل استفاده می کنند. نوع کابل انتخاب شده برای شبکه به توپولوژی، پروتکل و اندازه شبکه مربوط می شود. درک ویژگی های انواع مختلف کابل و نحوه ارتباط آنها با سایر جنبه های یک شبکه برای توسعه یک شبکه موفق ضروری است.
انواع کابل شبکه از لحاظ سرعت
سرعت کابل های شبکه بر حسب دسته بندی آنها مشخص می شود. که به اختصار به آن cat x گفته می شود . به جای حرف x آن یک عدد قرار می گیرد. که معرف نوع کابل از نظر سرعت و مسافت آنها می باشد. هر چه این عدد بیشتر باشد نشان دهنده سرعت بالاتر و فرکانس بیشتر می باشد.کابل CAT1
این کابل شبکه CAT1 پایین ترین درجه کابل های جفت تابیده بدون محافظ (UTP) است. کابل کشی رده یک فقط برای پشتیبانی از ارتباط صوتی آنالوگ طراحی شده است. این کابل ها از فرکانس 10KHzو سرعتMbps 1 پشتیبانی می کنند.
کابل CAT2
کابلکشی رده 2 یا Cat2 ، دومین درجه پایین کابلکشی جفت تابیده بدون محافظ (UTP) است. کابل کشی رده 2 برای پشتیبانی از ارتباطات صوتی و داده دیجیتال طراحی شده است. . این کابل ها از فرکانس 1MHzو سرعت 4Mbps پشتیبانی می کنند.
کابل CAT3
کابلکشی رده 3 ، سومین درجه پایین کابلکشی جفت تابیده بدون محافظ (UTP) است. که از نسل قدیمی کابل شبکه محسوب می شوند. این کابل ها برای پشتیبانی از ارتباطات دیجیتالی صدا و داده با سرعت حداکثر 10 مگابیت بر ثانیه طراحی شده است. و حداکثر فرکانس 16 MHz را پشتیبانی می کند.
کابل CAT5
کابلکشی رده 5 برای پشتیبانی از ارتباطات دیجیتالی صدا و داده با سرعت تا 100 مگابیت بر ثانیه طراحی شده است. و امروزه به ندرت در شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار می گیرد. در ساختار این کابل 4 زوج مسی استفاده می شود. که 2 زوج ان برای ارسال و دریافت داده استفاده می شود.
کابل CAT5e
این کابل از نظر فیزیکی شبیه کابل های رده 5 هستند . اما به دلیل پیشرفته تر شدن این کابل ها نسبت به رده 5 اثر نویز داخلی زوج ها بر روی یکدیگر کاهش یافته است. به همین دلیل متداول ترین نوع کابل های هستند. که در شبکه استفاده می شوند . و از سرعت 1Gbps پشتیبانی می کند.
کابل CAT6
کابل Cat 6 عمدتاً برای شبکه های کامپیوتری با سرعت انتقال داده گیگابیت، 1000 مگابیت در ثانیه یا یک گیگابیت بر ثانیه (DTR) یا بالاتر استفاده می شود. این کابل ها شامل چهار جفت سیم مسی است که همگی برای انتقال داده استفاده می شوند. همچنین این کابل های رده 6 قطر بیشتری نسبت به کابل های CAT5 دارند. و تا مسافت های 37 تا 55 متر می تواند با حداکثر سرعت خود با فرکانس 250MHz اطلاعات را عبور دهند.
کابل CAT6a
کابل های شبکه CAT6a به صورت شیلد دار می باشند. که از حداکثر فرکانس تا 500MHz و سرعت تا 10Gbps برای عبور داده پشتیبانی می کنند. قطر این کابل ها نسبت به کابل های رده 6 بیشتر می باشد. و این باعث کاهش نسبت سیگنال به نویز (SNR) می شود. که نویز حاصل از تداخل سیگنال های زوج را کاهش می دهد.
کابل CAT7
کابل های رده 7 یک شیلد گسترده برای کاهش تضعیف سیگنال دارد. درواقع از دو لایه شیلد استفاده می شود. که باید به زمین الکتریکی متصل شوند. این کابل ها همانند رده قبل از حداکثر سرعت 10Gbps در مسافت 100 متری پشتیبانی می کند. کاربرد این کابل ها برای دیتاسنتر ها و شبکه های سازمانی بزرگ می باشد.
انواع کابل های شبکه از لحاظ ساختار
کابل شبکه U/UTPاین نوع کابل ها که با نام UTP معروف هستند. امروزه از متداول ترین روش ساخت کابل می باشند. که از زوج سیم های بهم تابیده شده بدون محافظ داخلی ساخته می شوند. عایق بیرونی این کابل در برابر آسیب فیزیکی محافظت می کند. اما لایه محافظی برای جلوگیری از تاثیر امواج داخلی و خارجی ندارد. در عوض پیچش متقارن در زوج سیم ها باعث شده نویز الکتریکی کاهش یابد.
کابل شبکه F/UTP
این نوع کابل با نام FTP معروف می باشند. دارای یک محافظ فویل هستند که سیم های به هم تابیده شده را پوشانده است. این محافظ فویل همانند زمین الکتریکی اثر می کنند.
منبع :آرمان حساب
کابل شبکه S/UTP
کابل های این نوع اغلب به کابل شبکه STP معروف هستند. مزیت استفاده از این کابل ها پشتیبانی از سرعت بالا در مسافت های طولانی نسبت به کابل های UTP و مقاومت بالای آنها می باشد.
کابل شبکه SF/UTP
دور این کابل ها یک لایه فویل و یک لایه شیلد وجود دارد. که این باعث شده مقاومت بهتری برای EMI به وجود آوردند.
کابل شبکه U/FTP
بر روی این کابل ها محافظی وجود ندارد. ولی به دور هر زوج سیم یک فویل پیچیده شده که باعث شده زوج کابل ها بر روی یکدیگر تاثیر نگذارند.
کابل شبکه F/FTP
در این نوع کابل هم بر روی کل کابل یک لایه فویل تابیده شده است . هم بر روی هر کدام از زوج سیم های به هم تابیده شده . که این باعث شده در برابر EMI و RFI و تداخل امواج زوج سیم ها بر روی یکدیگر جلوگیری کند.
کابل شبکه S/FTP
این نوع کابل همانند کابل های F/FTP دور زوج سیم های به هم تابیده یک لایه محافظ فویل می باشد. که در برابر امواج زوج سیم ها بر روی یکدیگر و کابل های مجاور جلوگیری می کند. و همچنین دور کل زوج سیم ها یک لایه محافظ فویل قرار دارد. که این لایه هم باعث کاهش امواج الکترومغناطیسی و فرکانس های رادیویی کابل های مجاور می شود.
کابل شبکه SF/FTP
در این کابل دور هر زوج سیم یک لایه فویل پوشانده شده و سپس چهار دسته از این زوج سیم های فویل دار داخل یک لایه محافظ فویل قرار می گیرد. و در نهایت کل کابل با یک شیلد محافظت می شود. و این باعث می شود محافظت بالایی در مقابل EMI و RFI و همچنین تداخل امواج زوج سیم ها بر روی یکدیگر نسبت به کابل های دیگر داشته باشد.